Топ 5 тренда в интериорния дизайн за 2020

С всеки нов цикъл на Земята около Слънцето се случват редица световни събития, природни явления и промени, така че няма как това да не се отрази и на модата – както в облеклото, така и в интериора. И докато 2020 още е млада, то предходната година вече е определила трендовете, които ще ръководят стила ѝ. Готови ли сте за тазгодишното освежаване на дома си? Ето няколко от най-актуалните идеи как!

Вертикални градини

Колкото повече се изолираме в градовете, толкова повече ни липсва близостта на природата - добро основание да я интегрираме във вътрешния дизайн на дома си. Вертикалната градина е прекрасен начин да оживим едно помещение и същевременно да спестим пространство от саксии и сандъчета с цветя. Зелен кът в дневната, терасата или дори в банята, създава спокойна атмосфера и добро настроение. Най-добре се комбинира с контрастиращи текстури, като например дърво или огледала.

Месингът се завръща

Отново навлизаме в 20-те години, и също както преди век топлите, златисти отблясъци на месинга са на мода. Характерно за него е, че блясъкът му се съчетава прекрасно с почти всеки интериорен стил. Месингови кранчета, дръжки за врати или просто вещи от ежедневна употреба като например чайник или ваза, лесно грабват вниманието и създават чувство на топлина и уют.


Геометрични фигури

Вплитането на геометрични фигури в интериора създава усещане за простота, но и разчупеност на дизайна, тъй като пасват прекрасно на всякакъв вид помещение и носят уют, стил и весело настроение. За да постигнете този ефект обаче е важно и да не злоупотребявате с тях – избегнете кича като ги използвате единствено за акцент на стаята. Ако например декорирате с пъстри възглавници, покривки или килими, забравете за тапетите със същата шарка. Както и с всичко останало, ключът е в баланса. А говорейки за баланс, не можем  да не споменем и…


Класиката в черно и бяло

Простотата на комбинацията от двата най-основни цвята в палитрата има зашеметяващ ефект както в модния, така и във вътрешния дизайн през 2020. Черното е истинско въплъщение на елегантността и интериорния шик, а бялото от своя страна носи чувство за чистота и простор. Комбинацията от двата цвята ще придаде на дома ви дързост и луксозен блясък, с който ще впечатлите всичките си гости. За да избегнете усещането за хладина или претенциозност, бъдете умерени и запомнете – преобладаващият черен цвят визуално стеснява помещението.

Кадифе

Меко, топло и уютно, кадифето се оказа позабравено от дизайнерите на помещения през последните години за сметка на гладките и хлъзгави повърхности. Макар последният път, когато е било на мода да е било чак през 50-те години на миналия век, към днешна дата сме щастливи да потвърдим, че именно то е любимата текстура на 2020 година. Защо щастливи ли? Освен насладата, която предизвиква допирът му, кадифето има още едно неповторимо свойство – начинът, по който поглъща или отразява светлината е способен да променя цветовете му в зависимост от времето през деня, а всеки слънчев лъч придава съвсем различен чар на помещението. Като друго приятно качество на кадифето бихме изтъкнали и разнообразието – нагледали сме се на достатъчно лъскави повърхности… в това число и екранът, от който четете тази статия.


Интериорът на 2020 е семпъл и модерен, но и същевременно наблюдаваме завръщане към природата и традициите от миналото – онези, които усещаме с всичките си сетива и които ни карат да се размечтаваме за дома си, винаги когато сме далеч от него.