Пет причини да си купиш жилище вместо да наемаш

Закупуването на жилище след спукването на кредитния балон от 2008 се превърна във все по-рядко явление, а социолозите побързаха да заключат, че поколението на хилядолетието няма мотивацията да инвестира в големи покупки – собственият дом и кола бяха изместени като символи на престиж от други фактори като например изплатени студентски заеми.

Към днешна дата обаче нещата стоят по различен начин – десет години след началото на финансовата криза световната икономика е стабилизирана, а безработицата в Европа към момента е в най-ниските си нива от последното десетилетие. Това дава и стимул на банките да бъдат по-щедри с кредитите – първата причина да обмислите покупка на нов дом.


1.Плащате наем – печелите собствен имот

Един имот без съмнение е скъпа инвестиция и решение, което не се взема за един ден – особено в случай, че не разполагате с необходимата сума накуп. В дългосрочен план обаче плащането на наем на жилище се отразява на личните ви финанси по същия начин, по който би се отразило и изплащането на кредит. С една малка, но съществена разлика – жилището си е само ваше.


2.Свобода на креативността ви

Едно жилище е истински дом само тогава, когато се чувстваме свободни да бъдем изцяло себе си. Покупката ще ви даде именно тази свобода, при това без пазарлъците с хазяите за цвета на стените, мебелите със сантиментална за тях стойност или правото ви да съжителствате с домашния си любимец. Истинският дом е мястото, където можете ежегодно да маркирате ръста на детето си на рамката на вратата, а то от своя страна може да изрисува тапетите с първия си шедьовър, подлагано единствено на вашата арт критика. Няма да се притеснявате и от непредвидени посещения от страна на реалните собственици на жилището или от изненадващи инспекции за неговата изрядност. Оттук идва и най-хубавата част:

3.Сигурност

Поговорката „моят дом – моята крепост“ никак не е случайна. Домът е убежището, в което имаме сигурността на собственото си пространство. При жилището под наем винаги съществува риск хазяинът да размисли, да реши да продаде имота, да пожелае да го отдаде на друг човек  или да поиска сам да се нанесе в него, оставяйки ви кратък срок да съберете нещата си и да си намерите друго място. Собственото жилище е инвестиция не само за бюджета, но и за здравето и психиката ви.

4.Наследство

На покупката на жилище трябва да се гледа като на дългосрочна инвестиция и ако вярвате на китайската поговорка „Създай дом, посади дърво, отгледай дете“, то тя обезателно има немалка роля за смисъла на живота. Домът ще остане и след вас,  за да дава сигурност на децата ви.

5.„Дава се под наем“

Отвъд всички сантиментални причини да предпочетете да закупите жилище, има и една прагматична – можете да го превърнете в допълнителен източник на доходи. Дали ще го отдадете на редовни наематели или ще предпочетете краткосрочното му отдаване на туристи например, имотът може да ви донесе активи, с които сам да се изплати.