Къде е симбиозата между архитекта и AI?

Какво ли е бъдещето на архитектурата?


    Светът се развива, автоматизира и изглежда, че човекът допринася все повече за развитието му, но и че все повече процеси биват автоматизирани. Това идва със своите позитиви - повече време за онова, в което наистина сме добри и по-малко изгубено време или средства. Едва ли скоро ще има архитекти роботи, но със сигурност технологиите се движат в тази посока, като всякаиновация е добре дошла.

 

Какво всъщност е архитектът?

    В днешно той е онази личност, която гради и помага за развитието на градовете. Той е събирателната дума за творчество, технология и разумна мисъл. Той е точката, в която се пресичат човешката мисъл и интелигентната машина. Точно онази точка, в която се създават проекти, които променят облика на града.

 

Къде е симбиозата между архитекта и AI?

    Днес системите за самообучение, известни като изкуствен интелект или „AI“, променят начина, по който се практикува архитектурата, но дебатът човек срещу робот в тази статия не е толкова на фокус, колкото това как AI развива дизайна, как архитектите реагират на това и работят с тези технологични разработки.

 

Всъщност какъв вид иновация е изкуственият интелект, генериран в строителната индустрия?

    Голяма част от изкуствения интелект, с който сме се сблъсквали до този момент е „слаб AI“, иначе известен като ANI - изкуствен тесен интелект. ANI следва предварително програмирани правила, така че да изглежда интелигентно, но всъщност е симулация на човешки мисловен процес. С последните нововъведения, сега се наблюдава промяна към това, което бихме могли да разберем като „дълбоко обучение“, където системата може, всъщност, да се обучава и адаптира. Интересът на дизайнерите към този процес идва от това, че AI започва да се прилага към по-творчески задачи, като писане на книги, създаване на изкуство, уеб дизайн или самостоятелно генериращи дизайнерски решения, поради увеличеното си умение за разпознаване на реч и изображения. През последните 20 години е имало периоди, в които финансирането на такива проекти е било трудно за източника на индустрията, но почти всичко сочи, че сме на ръба на експлозия в развитието на AI. Това не само ще оформи, но и ще движи индустрията на дизайна през следващия век. А това от своя страна напълно доказва, че AI има потенциал да повлияе на архитектурния процес, както и на проектиранете на поредица от различни етапи на строителството.

 

Според Майкъл Бергин, главен изследовател в Autodesk, интегрирането на системите зa AI в архитектурното проектиране ще позволи на архитектите да използват компютъра като истински партньор в решаването на трудни дизайнерски проблеми, а не на супер мощна 3D редакционна платка. Някъде в бъдещето всички инструменти за дизайн изглеждат като системи, които приемат всякакъв тип входящи данни, които дизайнерът може да създаде, за да даде възможност на сътрудничество с компютъра за насочване на високо ефективния дизайн, който отговаря на всички разнообразни нужди на дизайна екип.

 

Това би означавало, че бъдещите архитекти ще бъдат по-малко заети с работата по изготвяне и по-заети в уточняване на проблема, което ще ги направи по-синхронизирани със своите машинни „партньори“ в проекта. Както и че архитектите, които приемат АI като инструмент, с който да си служат, ще имат възможността да синтезират широк набор от високи изисквания на заинтересованите страни от проекта, включително клиенти и инженери, и да произвеждат проектна документация.

 

Бъдещето на AI в архитектурата и градското планиране обещава много, но е наивно да се опитаме да предвидим какво ще бъде. Прочети повече в следващата ни статия как AI системите влияят върху разработването на софтуер за проектиране.