Kакво е оценка на имот?

 

Kакво е оценка на имот?

 

    Почти всеки собственик на недвижимо имущество си задава един въпрос - каква е пазарната цена на моя недвижим имот? Това е въпрос, чийто отговор наистина е вълнуващ, особено ако предстои покупка или продажба на имот.

 

Какво всъщност представлява оценката на имот?

    Обяснено по най-прост начин - това е действителната парична стойност, с която може да се купи имущество с идентични характеристики. Най-важните условия, за да имаме акуратна оценка са наличието на актуална информация за пазара, опита и компетентността на оценителя.

Как се прави oценка на имот?

    Продажната цена е баланс, получен чрез аналогия наразглеждане на цени и оценка на подобни недвижими имоти, в контекста на моментните пазарни условия. Най-често прилаганите методи за оценка на недвижим имот са три - приходен, разходен и този на пазарните аналози. Те се отнасят за всякакви недвижими активи

 

При приходния методкапитализацията е основната величина, която се използва. Тази величина се определя от пазара на недвижими имоти, в съответствие с неговото развитие и ликвидност, както и риска при инвестиция в съответния тип имот. Използват се техниката на директната капитализация или на дисконтираните парични потоци. Техниката на дисконтираните парични потоци обикновено се използва в случаите, когато недвижимият имот се отдава под наем и на тази база се правят прогнози за бъдеща оперативна печалба и за паричните потоци от имота.

 

С други думи приходният метод се основава на наема, който може да се получи от имота. Този наем се трансформира в настояща стойност на имота.

 

Приразходния методна първо място се има предвид какви са необходимите разходи за изграждането на подобен тип сграда, като се използват висококачествени строителни материали и съвременни технологии в строителството. След пресмятането им, се изчислява натрупаната амортизация, която има три основни компонента. А след определяне на амортизационната стойност, към цената на имота следва да се прибави моментната пазарна стойност на парцела, върху който е построена сградата.

 

Той се прилага единствено при липса на пазарни данни и не е подходящ да се използва за определяне стойността на жилищни имоти, тъй като не се опира на пазарни данни.

 

Методът напазарните аналози е най-популярен и най-използван. При него стойността на недвижимия имот се определя чрез пряко сравнение на оценявания имот с други подобни недвижими имоти, с близки характеристики и с местонахождение в непосредствена близост до оценявания имот или в сходен ценови район, които са били оферирани, продадени или наети през последните месеци преди датата на оценката. При използването на този метод, оценителят трябва да разполага с достатъчно информация за реализирани сделки на подобен тип имоти по местоположение, вид строителство и типове имоти. На тази база се изчислява средна цена за един квадратен метър на недвижимия имот.

 

Въз основа на анализа и оценката на недвижимия имот чрез тези три метода, се изготвя доклад от оценителя, в който се определя реалната пазарна стойност на имота. За целта се избира една от оценките, получена от различните методи на оценяване или се прави средно претеглена стойност от различните стойности.

 

Колко време отнема? 

    Сроковете са кратки - 2 до 3 дни.

 

От кого се прави?

    Оценителят може да е физическо лице или фирма. В България има публичен регистър на лицензираните независими оценители, които могат да изготвят експертно становище за стойността на един недвижим имот. Камарата на независимите оценители е органът, който узаконява и контролира тяхната дейност.