Говори Велислава Илиева

Велислава Илиева е брокер в Galardo Real Estate  едва от няколко месеца, но професионалния и опит е тясно свързан с имотния бранш.

Как реши да станеш брокер?

Брокер станах с течение на времето. Професионалният ми опит почти винаги е бил свързан до голяма степен с имоти, било то отдаване под наем, туризъм, менажиране или продажби.

Каква е ситуацията на пазара за недвижими имоти? 

Пазарът е динамичен, но същевременно сравнително стабилен предвид създалата се икономическа несигурност. Хората са предпазливи, но тези, който разполагат с готови финансови средства търсят варианти за сигурни инвестиции, като имотите са една от опциите. А и работата и ученето от вкъщи водят необходимостта от повече пространство за всеки един от членовете на семейството. Хората се нуждаят от пространство, както лично за себе си, така и за изпълнение на служебните/учебните си задължения.

Има ли нужда от промяна на брокерските практики в България?

Има някои наистина порочни практики, но като цяло браншът се опитва да е коректен, както към клиентите, така и към колегите си.

В кои райони на София се забелязва най-голяма активност? 

Най-основното търсене откъм апартаменти е в района на Лозенец и Център или районите предлагащи повече пространство и зеленина, комплекси със зелени общи части.

Смяташ ли, че технологиите могат да променят брокерския модел/нуждата от брокери в близко бъдеще? 

Нито един софтуер не може да замени истинския човешки контакт и искрен съвет от брокер към клиент. Технологиите не могат да усещат и разбират желанията на човек.

Кои са най-честите грешки, които брокерите допускат? 

Знам ли, май са много, но най-вече е неразбирането на желанията на клиента, от какво той има нужда и към какво се стреми. Другото е страхът да бъдеш искрен, за да не обидиш отсрещната страна, а това понякога е ключът към честните отношения. Повечето хора оценяват искреността, но има и такива, които я разбират погрешно.

А кои са най-честите грешки, които потребителите на брокерски услуги допускат? 

Мислят си, че брокера иска да изкара пари на техен гръб, а не, че е там, за да бъде техен съветник. Вместо да се допитват до брокера си и да споделят нуждите, желанията и нежеланията си, те са резервирани и затворени.

Какво в професията на брокер ти харесва най-много? 

Комуникацията с различните типове хора. Дори тези, които са арогантни и злобни ни обогатяват, учат ни какви ние не искаме да бъдем с другите.

Какво прави един агент на недвижими имоти наистина успешен?

Лоялността, доброто отношение, разбирането и компетентността са водещите качества в професията.

Как един имот се превръща в истински дом? 

Имотът става дом, когато собственикът го усети като такъв, когато харесва тези неща, които останалите намират за отблъскващи.

Какво е за теб Galardo? 

Галардо е възможност за бъдещи успехи и развитие. Подкрепата на колегите, това, че може да разчитаме един на друг е от огромно значение за пътят напред и нагоре.

Кои са любимите ти места в града? Там където са любимите ми и близки хора.