Интериорният дизайн през 2019г.

Естетиката, бидейки в основата на света, не само прави нещата красиви, но подбужда и стимулира всичките ни сензори. Ето защо е от изключително значение да имаме възможност да поддържаме благоприятна среда, в която да прекарваме дните си. Казват, че с всяка нова година идват и нови модни течения, но къде се срещат предсказанията и реалността за тенденциите през 2019г.





1.Материалите

Материалите са част от градивните елементи на дизайна, а това което прави дизайна популярен, са материалите, от които е съставен. След 2018-та, в която техниката взе превес, през тази година сериозно заемат позицията си по-естествените влияния - природни елементи като мраморен камък, гранит, мед, бетон, тъмно дърво, естествени аромати. Със сигурност тенденцията отива много след дървени столове и маси от стъкло.

2.Мотивите

Мотивите също изобразяват първичен вик към природата. Патерните са изпълнени с флорални елементи, представени в нова светлина, но всичко е на едно и също ниво мекота и нищо не се откроява с една единствена цел - визуален баланс. Обикновените мебели действат като празно платно за възглавниците с шарки, а белите дъски и масичка за кафе работят по същия начин за теракотената настилка.

В абсолютна контра на природната мекота, геометричните патерни „изгряват на сцената“ отново, но този път без да са нова мода или да учудват някого. Лесен начин за включването им в дома ви са геометричните акценти като декоративните възглавници и одеяла.



3.Зеленината

Обществото ни е фокусирано върху здравето и благосъстоянието повече от всякога. Според Pinterest, търсенията за „вертикални градини“ са се увеличили с + 287% спрямо миналата година, което говори само и единствено за възхода на интериорното озеленяване.

Пряката ни връзка с природата също е от значение, макар и в закрити пространства. Научени сме тя да бъде изразявана най-често и открито извън града, но всъщност сега е по-лесно от всякога да я преместим в дома и офиса си. Фокусите са няколко и падат върху интериорното озеленяване с функция, пречистването на въздуха и растенията, които изискват малко грижи.

Интериорното озеленяване с функция съчетава оригиналното предназначение и растението в едно, като например офис бюро с вградено растение - функционалността на бюрото е запазена, но визуално средата е по-приятна и спокойна.

Според Designitsa, друг приятен прочит са растителните паравани, които разделят отворените офис пространства и създават интимност и уют на работното място – неща, които се търсят все повече. В този вариант растенията дори могат да се включат и със своето свойство да шумоизолират, което допълва разделителната им функция в интериора.



Пречистването на въздуха е друга тема, която заслужава внимание и време. Растенията се оказват наистина най-красивия и достъпен начин да променим микроклимата в интериора. И тук Designitsa ce включват с няколко чудесни предложения за растения, които спомагат за изчистването на вредни токсини, фини прахови частици, ниски нива на влажност - Хлорофитум, дяволски бръшлян, Хамедореите, Хедера Хеликс и Спатифилум.

Проектирането на зелени стени и тавани навлиза все повече във вътрешните пространства. Силното му начало започва през 2017-та, но сега възходът му е осезаем. Ландшафтните архитекти проектират пространствата така, че да оптимизират пространство, което води до превръщането на цели стени и тавани в зелени кътове.

Тенденциите в интериорния дизайн през тази година са вдъхновяващи и определено ревитализиращи. Не забравяйте, че когато се подготвяте за промени, най-важно е вътрешното ви чувство за усет и естетика.